Ksandr Live XL
We kunnen weer terugkijken op een zeer geslaagde en druk bezochte bijeenkomst. Inmiddels staan bijna alle presentaties en posters die tijdens het evenement gepresenteerd zijn voor je klaar. Via de verschillende links op deze pagina kun je eenvoudig teruglezen welke onderwerpen aan bod geweest zijn. Voel je vrij om ze te delen met wie je wilt.
Het collectieve brein van Ksandr bevat een schat aan documenten met informatie over storingen en onderhoud van componenten van het elektriciteitsnet in Nederland. Heb jij nog geen Ksandr account (gratis) vraag deze dan aan via deze link: cb.ksandr.nl/register
Impressie
Zo zag LiveXL 2024 eruit.
Dit waren de Workshops
- Workshop 1: Bewezen inzet van AI op het net van WEB Bonaire
- Workshop 2: Ketenanalyses: praktische ontdekkingsreis naar meer vermogen in het bestaande net
- Workshop 3: Kansen en bedreigingen van de toenemende mogelijkheden van flexontsluiting op laagspanning
- Workshop 4: Complexe risico-afwegingen in crisissituaties t.g.v. hoogwater
- Workshop 5: Zwaarder belasten van netten: het echte verhaal voorbij nominaal!
- Workshop 6: De staat van het ondergrondse museum: wat doet zwaarder belasten met de veroudering van GPL-kabels?
- Workshop 7: Ontdek de Kracht van Data in Assetmanagement
- Workshop 8: Circulaire businesskansen ontdekken: de toekomst van energietransitie door materiaaltransitie
- Workshop 9: In gesprek met de directeuren Assetmanagement: Hoe halen we het maximale uit het bestaande net met behoud van veiligheid en leveringszekerheid?
- Workshop 10: ORKEST - Optimale integratie van netwerkflexibiliteit and componenteninzicht ten behoeve van integratie van duurzame energiebronnen op grote schaal, rekening houdend met betrouwbaarheid
- Workshop 11: Registratie aan de sleuf: De nieuwe manier om assets te registreren
- Workshop 12: Circulariteit bij de aanbesteding van kabels - waar staan we?
- Workshop 13: AI-Driven Innovations in Power Grid Management
Beschikbare presentaties
Sommige presentaties kun je hier ook downloaden:
- 20240913 workshop Ksandr live XL
- AI-Driven Innovations in Power Grid Management
- Ksandr Live XL AI keynote presentatie_Optimized
- Ksandr Pres WEB 13-09-2024
- Ksandr_ElaadNL_13092024
- Presentatie Hoogwater Enexis KSANDR Live XL
- Workshop DBN - Ksandr XL Live 2024
- De staat van het ondergrondse museum
Workshop 1: Bewezen inzet van AI op het net van WEB Bonaire
Op Bonaire zijn we enthousiast geraakt over netbeheer met behulp van AI. Onze sceptische mindset over AI is drastisch veranderd. Wat bleek? Waar de inzet van AI aanvankelijk uitsluitend het registreren van assets als doel had, bleek al gauw dat we veel meer konden doen met AI bij het beheren van onze W, G en E-netten.
De betrouwbaarheid van de inzet van AI en de gegenereerde resultaten riep aanvankelijk veel vragen op. Na gedegen onderzoek zijn wij overtuigd geraakt van de resultaat kwaliteiten. Het gaat nu zover dat we ook ons onderhoud met behulp van AI afstemmen. Leer van het gehele proces dat we als WEB hebben doorlopen bij de inzet van AI, hoe wij verder gaan en hoe veel AI nu betekent voor onze organisatie.
- Door: Gerrit Scharrenberg en Francis Statia
- Locatie: Plenaire zaal
Workshop 2: Ketenanalyses: praktische ontdekkingsreis naar meer vermogen in het bestaande net
Overal in het land zijn we druk bezig om het net te verzwaren en/of uit te breiden. Dat kost veel hoofdbrekens en inspanning. Wat nou als je nieuwe klanten kunt aansluiten zonder nieuwe stations te bouwen, door een check op de ketenbelastbaarheid uit te voeren en systematisch de knelpunten in het net onder de loep te nemen? Het kan!
In deze sessie gaan we daarmee zelf aan de slag: in 20 tot 30 minuten voer je je eigen mini-ketenanalyse uit in een interactieve demo. Ook leer je meer over de methodiek en bekijken we de opbrengsten van de analyses die al zijn uitgevoerd (besparing: zo’n 3 flinke onderstations in de afgelopen 2 jaar). In de demo bestudeer je tekeningen, stel je componentoverzichten op, bereken je de belastbaarheid van componenten en verifiëert dit alles op basis van een virtuele schouw op locatie. Zo ontstaat een accuraat beeld van het net en kunnen we doeltreffend adviseren om de netcapaciteit te vergroten. Denk aan eenvoudige maatregelen om de belastbaarheid te verhogen (cyclisch belasten), het verbeteren van de datakwaliteit en het maken van- en adviseren over (concept)beleid.
Deze workshop is interessant voor asset managers, beleidsmakers, installatie-verantwoordelijken, netarchitecten en voor iedereen met minstens basiskennis van elektrotechniek en bovenal een nieuwsgierige en oplossingsgerichte houding.
- Door: Samir den Haan (DEP) en Annet Sombroek (Ksandr)
- Locatie: Plantenryck
Workshop 3: Kansen en bedreigingen van de toenemende mogelijkheden van flexontsluiting op laagspanning
De ontwikkeling van elektrificatie van vervoer (en warmtevraag) leiden tot piekbelastingen op laagspanningsnetten. Daarbij bestaat het risico dat de beschikbare capaciteit overschreden wordt. Daarvoor kunnen we de potentiële flexibiliteit van deze apparaten benutten. De ontwikkeling van V2X (teruglevering vanuit de EV) zorgt er vervolgens voor dat er nog meer potentiële flexibiliteit beschikbaar komt.
Er zijn verschillende manieren om deze flexibiliteit te ontsluiten. Daarbij bestaat er ook spanning tussen de doelen van flexontsluiting en de verschillende belangen van stakeholders. In deze workshop gaan we daarop in en voeren met elkaar speciaal het gesprek over:
- de meest geschikte manier van flex-ontsluiting om piekbelastingen op het LS net af te vlakken
- de netimpact van EV (slim laden en V2X)
- Door: Arjan Wargers en Nazir Refa (ElaadNL)
- Locatie: Polderryck
Workshop 4: Complexe risico-afwegingen in crisissituaties t.g.v. hoogwater
In deze workshop bespreken we samen een tweetal kritische vragen die betrekking hebben op de handelswijze in crisissituaties bij hoogwater.
- Hoe kunnen we bij hoogwater en overstromingen op basis van keuzes/besluiten die wij maken, de impact van keuzes voor primaire risico’s op het introduceren van secundaire risico’s overzien?
- Hoe krijgen we (nog) betere afstemming tijdens een crisis-samenwerking tussen de netbeheerder, andere infrastructuurbeheerders, gemeenten en overheden?
- Door: Dave Eijkenboom en Kevin Schiffeler (Enexis) - Locatie: Bladerryck
Workshop 5: Zwaarder belasten van netten: het echte verhaal voorbij nominaal!
Ons elektriciteitsnet zwaarder belasten dan wat het typeplaatje aangeeft; kan dat wel? Wat is de echte beperking van het elektriciteitsnet en wat zijn de eerste resultaten in de praktijk? Bij deze deelsessie gaan we het hebben over het zwaarder belasten van het net en delen we graag de nieuwste en nog niet gepubliceerde bevindingen die Liander heeft gedaan bij verschillende pilots omtrent zwaarder belasten.
- Door: Zino Kramer en Rory Leich (Liander)
- Locatie: Boomryck
Workshop 6: De staat van het ondergrondse museum: wat doet zwaarder belasten met de veroudering van GPL-kabels?
Conditiebepaling van de GPL-kabels is letterlijk een hot topic! Door de congestieproblematiek in combinatie met de materiaalschaarste en beperkte maakbaarheid, vragen we steeds meer van onze GPL-kabels. Niet alleen willen we dat ze langer in bedrijf blijven, maar het liefst ook dat ze wat extra vermogen transporteren. Maar… hoe wordt de maximale belastbaarheid van de kabels vastgesteld? Gebruiken alle Netbeheerders hierin wel dezelfde uitgangspunten? Zijn we niet te streng?
Vervolgens staan we stil bij de échte temperatuur van de kabels. Hoe kunnen we deze bepalen en wat valt er op? Is een maatgevende locatie bijvoorbeeld wel te bepalen van achter een bureau?
Tot slot maken we een deep dive in de conditiebepaling: wat is de relatie tussen een verhoogde temperatuur en kabelveroudering? Vochtbepaling, depolymerisatiegraad, tangens delta metingen en verkazing… allen methodes om iets te zeggen over de staat van de kabel. In welke vorm zeggen deze technieken echter iets over de restlevensduur van de kabel en wat zijn de ervaringen van de andere netbeheerders?
- Door: Pjotr Muis en Colin van Wijk (Liander)
- Locatie: Paviljoen 3
Workshop 7: Ontdek de Kracht van Data in Assetmanagement
Duik in de wereld van data-gedreven assetmanagement. Aan de hand van twee voorbeelden van Alliander en TenneT laten we de impact van data-gedreven assetmanagement zien. Bij Alliander voorkomt Smart-Cable-Guard steeds meer storingen en bij TenneT wordt het hoogspanningsnet op basis van een Asset Performance Management APM optimaal onderhouden.
We nodigen jullie uit om in een interactieve workshop samen met collega’s en con-collega’s na te gaan wat ons weerhoudt om meer op data te vertrouwen en te ontdekken wat de toegevoegde waarde kan zijn. Mis deze kans niet om de toekomst van assetmanagement vorm te geven en een stap richting een data-gedreven toekomst te zetten!
- Door: Ole Brauckmann en Boris Ros
- Locatie: Paviljoen 1
Workshop 8: Circulaire businesskansen ontdekken: de toekomst van energietransitie door materiaaltransitie
Hoe worden we duurzamer én realiseren we de energietransitie? Een grote kans ligt op circulair netbeheer. Hierbij maken we veel bewuster keuzes over materialen, zoals verlengen levensduur, modulair ontwerp, grootschalige herinzet en verhogen van recyclede grondstoffen bij inkoop.
Vanuit Invest NL werkt men aan nieuwe business kansen voor de Nederlandse circulaire economie en ondersteunt de netbeheerders in de CEE coalitie op circulariteit, onderdeel van Groene Netten.
Invest NL heeft expertise op vragen als: hoe kantel je als fabrikant vanuit “nieuw” verkopen naar refurbishment services?
We gaan kijken welke kansen er liggen in nabije toekomst voor assets en materialen, zoals het schatgraven van verlaten kabels met vele kilo’s koper, of het verhogen van recycled aluminium bij inkoop van nieuwe kabels?
Via een kansen matrix, opgesteld vanuit de coalitie CEE (circulaire energie economie) gaan we samen verkennen welke kansen de grootste potentie én haalbaarheid hebben voor circulariteit.
Ben jij beleidsmaker, inkoper of bezig met instandhouding en verlengen van levensduur? En wil je dit graag wat “groener” doen om de aarde niet volledig ontdaan van al haar bodemschatten achter te laten, maar juist een stukje mooier? Kom en denk mee welke kansen nu rijp zijn en de beste kansen zullen we in 2025 vanuit Coalitie CEE onderzoeken en oppakken.
- Door: Dominique Hermans en Diederik Apotheker
- Locatie: Paviljoen 2
Workshop 9: In gesprek met de directeuren Assetmanagement: Hoe halen we het maximale uit het bestaande net met behoud van veiligheid en leveringszekerheid?
Kom in gesprek met 2 directeuren van netwerkbedrijven. Hoe halen we het maximale uit het bestaande net met behoud van veiligheid en leveringszekerheid? Dat is de centrale zoektocht in deze workshop. Geef je mening en je visie, denk vanuit verrassende invalshoeken en concrete oplossingen, voorbij schijnbare onmogelijkheden. Zo bieden we met elkaar dit grote vraagstuk het hoofd.
- Door: Jan van Oorschot, Paul Langereis, Anne Klaas Jellema en Maarten Noom
- Locatie: Bloemryck
Workshop 10: ORKEST - Optimale integratie van netwerkflexibiliteit and componenteninzicht ten behoeve van integratie van duurzame energiebronnen op grote schaal, rekening houdend met betrouwbaarheid
De snelheid van de energietransitie kan op veel locaties niet worden bijgebeend met uitbreiding van het energienetwerk. De netten raken voller en op een toenemend aantal plaatsen ontstaat congestie. Met andere woorden, het wordt steeds duidelijker dat het netwerk een belangrijke belemmering is (zo niet DE belangrijkste) voor de snelheid van de energietransitie. Het is daarom niet meer dan logisch dat binnen dit project op die plek de focus wordt gelegd om de energietransitie te versnellen. Het huidige net zonder meer flink zwaarder belasten zou echter leiden tot overmatige storingen, wat feitelijk de beschikbare capaciteit juist omlaag brengt. Tegelijkertijd is ook duidelijk dat er wel capaciteitsverhoging mogelijk is (conditioneel, en van verschillende factoren afhankelijk), maar alleen indien inzichtelijk wordt wat de werkelijke impact op de betrouwbaarheid van het net en haar componenten is, en wanneer dit met optimalisatiemethodieken (rekening houdend met ook die betrouwbaarheid) kan worden ontsloten. Tevens is veel mogelijk met verbetering van die optimalisatiemethodieken zelf.
In deze workshop wordt het project ORKEST gepresenteerd, wat een samenwerking is van Stedin, Technische Universiteit Eindhoven, DNV, Technolution, Phase to Phase en Netbeheer Nederland. Binnen dit project wordt een belangrijke bijdrage tot het oplossen van dit probleem onderzocht en ontwikkeld. Dit 4-jarig project is nu ruim 1 jaar geleden gestart en eerste resultaten zullen worden getoond. Deze workshop biedt echter ook de mogelijkheid input te leveren op de ideeën om bij voorkeur samen tot nieuwe ideeën te komen. Eén van de uitdagingen binnen het project is het verkrijgen van voldoende informatie over de netwerken, de componenten en de storingen en er zal op een interactieve manier getracht worden iedereen te activeren en zijn/haar inbreng te laten gelden.
- Door: Peter van der Wielen en Phuong Nguyen (TU Eindhoven)
- Locatie: Vogelryck
Workshop 11: Registratie aan de sleuf: De nieuwe manier om assets te registreren
Alliander is samen met Enexis & Stedin druk bezig om de Assetregistratie van gelegde kabels en leidingen in het hoofdleidingendomein drastisch te vereenvoudigen. We noemen dit "Registratie aan de Sleuf". De man of vrouw aan de sleuf kan op een zeer eenvoudige en gebruikersvriendelijke manier de gelegde kabels inmeten. Zowel aan de kant van de aannemer als aan de kant van de Netbeheerder levert dit veel voordelen op.
De gedachte is daarbij dat er een oplossing wordt gerealiseerd die voor de sector gaat werken, waarbij de medewerker van de aannemer met één app de gelegde kabels en leidingen kan registreren voor alle netbeheerders. Om dit concept sector-breed uit te rollen wordt in samenwerking met Enexis & Stedin een uniform informatiemodel voor ondergrondse kabels en leidingen (NLCS++) en een digitaal samenwerkplatform ontwikkeld.
- Door: Huub Gobbens en Jens Nankman (Alliander)
- Locatie ronde 1: Plantenryck, ronde 3: Bladerryck
Workshop 12: Circulariteit bij de aanbesteding van kabels - waar staan we?
Als netbeheerders willen we op een duurzame manier met onze materialen en assets omgaan. Het inkopen van kabels biedt veel potentie voor circulariteit vanwege de grote volumes aan materiaal die nodig zijn en de kansen die er liggen voor de toepassing van circulaire grondstoffen. Deze workshop laat zien waar we nu staan qua techniek, hoe Enexis stuurt op circulariteit in grote aanbestedingen, wat dit heeft opgeleverd en welke obstakels we nog moeten overwinnen. Graag vernemen we jullie visie en nodigen we jullie uit om mee te denken over vervolgstappen.
- Door: Piet Soepboer (Beleidsexpert kabels Asset Management), Ingrid Schenk-Koops (Inkoper Kabels) en Maike van Delft (Beleidsexpert Duurzaamheid Asset Management) (Enexis)
- Locatie: Paviljoen 2
Workshop 13: AI-Driven Innovations in Power Grid Management
In the past two decades, the field of Machine Learning (ML), particularly deep learning, has undergone a revolutionary transformation. This leap forward has been driven by advances in hardware, the proliferation of big data, and theoretical innovations. As these technologies mature, they open new frontiers in various domains, including the management of power grids.
This workshop explores the applications of ML in power grid management. We will delve into advanced AI techniques for forecasting critical variables such as power demand and renewable energy generation. Additionally, the workshop will showcase novel deep learning approaches, including physics-aware deep neural networks for grid simulation and analysis.
The workshop provides a forum to discuss how to bridge the gap between theoretical advancements and practical applications with the aim to provide insights into how AI can enhance the efficiency, reliability, and sustainability of power distribution systems in an increasingly complex energy landscape.
- Door: David Wozabal (VU Amsterdam)
- Locatie ronde 2: Boomryck, ronde 3: Vogelryck
Posterpresentaties
Tijdens het event zullen er verschillende posterpresentaties zijn. Hieronder kun je de posters downloaden: